Detalj iz "Matriksa" izazvao brojne teorije zavjere 25 godina nakon prikazivanja filma

25 godina od izlaska kultnog filma The Matriks ljudi su još uvijek zaintrigirani njime.

Tako neki obožavaoci filma i dalje traže nepoznate detalje i "easter eggove".

Tako se jedan detalj iz jednog od najpoznatijih naučno-fantastičnih filmova u posljednje vrijeme vrti po društvenim mrežama, a mnogi su ga propustili uprkos višestrukim gledanjima filma. Mnogi korisnici su se našalili da je to "kvar u matrici". Naime, u jednoj sceni, gdje Nea ispituju federalni agenti, imaju fasciklu punu dokumenata, uključujući i njegov pasoš.

Neo je rođen kao Thomas A. Anderson, što je prikazano na njegovom pasošu,  no ono što je privuklo pažnju mnogih nije njegovo ime. Fanovi filma uočili su datum isteka Neovog pasoša, koji je 2001., dan kada se dogoduo jedan od najsmrtonosnijih terorističkih napada u istoriji u kojem je srušen World Trade Center u New Yorku.

Mnogi su u tome vidjeli dokaz zavjere, neki su smatrali kako se radi o pukoj slučajnosti, a neki su čak smatrali kako je to dokaz da je film bio u pravu, odnosno da i sami živimo u simulaciji. "Nova teorija zavjere otključana", "Živimo u simulaciji simulacije", "Ovo je jako čudno", "Možda je Osama bin Laden bio fan filma?", bili su samo neki od komentara.

Izvor:Kolektiv

Foto: YouTube screenshot/ Flashback FM

Tekst objavila:Ljilja Brajković