Evropska prijestonica domaćin Evrovizije umjesto Izraela?

Glavni grad Austrije – Beč, mogao bi iduće godine ponovo da bude domaćin Pjesme Evrovizije, iako je Izrael odnio pobjedu na ovogodišnjem takmičenju, spekulišu austrijski mediji. 

Odmah nakon pobjede pjevačice Neta čula su se protivljenja održavanja Evrovizije u Izraelu zbog bezbjednosnog stanja. Već tada se pominjala Austrija, čiji je takmičar Sizar Sampson osvojio treće mjesto, a prema glasovima žirija čak prvo, kao moguća zamjena za Izrael.

Prema pisanju medija, Austrija bi mogla biti domaćin Evrovizije sljedeće godine, jer je državna televizija Izraela KAN zatražila novac od države za organizaciju ovog takmičenja, ali je ministar finansija odbio da stavi na raspolaganje sredstva. 

Izrel mora da uplati kauciju u visini od 12 miliona eura na švajcarski račun kao garanciju za prihvatanje organizacije Evrovizije.

Rok za uplatu ističe sjutra, 14. avgusta, i ako se taj novac ne nađe na računu, tražila bi se druga zemlja za organizovanje takmičenja, a Austrija, koja je prije dvije godine bila domaćin, ponovo je spremna da tu ulogu preuzme.

KAN se sada obratio izraelskom premijeru Benjanimu Netanjahuu sa molbom da država stavi na raspolaganje potrebna sredsva.

 

Izvor: