U londonskom muzeju izložba posvećena Naomi Kembel

Izložba posvećena manekenki Naomi Kembel ove nedjelje će biti otvorena u Muzeju "Viktorije i Alberta" u Londonu, što će biti prva izložba te vrste posvećena jednoj manekenki.

Naomi KembelNaomi Kembel (Foto: Guliver(AP Photo/Matt Sayles) France amfAR Cinema Against AIDS Arrivals)

Izložba "Naomi: U modi" (Naomi: In Fashion) sagledava karijeru jedne od najprepoznatljivijih manekenki, i to kroz kreacije koje je nosila, ali i kroz njen uticaj koji ima u modi i aktivizam, prenosi Rojters.

Izložba, koja će u subotu biti otvorena za javnost, sadrži glamurozne haljine i cipele koje je Kembel nosila, kao i njene modne fotografije i časopise na kojima je ona bila na naslovnoj strani. Kustos izložbe biće bivši urednik britanskog Voga, Edvard Eninful.

Prema njenim riječima, 40-godišnja karijera Naomi Kembel dokazuje da je ona uzor u modnoj industriji, ističe Rojters, jer "ne samo da radi sa najboljim dizajnerima i fotografima, već pomaže i kreatorima početnicima".

Kembel je svoju karijeru započela kao tinejdžerka i bila je model za kuće kao što je Versaće, Šanel, Prada i Dolče i Gabana.

Bila je prva crna manekenka koja se pojavila na naslovnicama francuskog Voga i magazina Tajm, a takođe je bila i prva crna manekenka na naslovnoj strani septembarskog izdanja američkog Voga.

Izložba, koja traje do 6. aprila 2025, uključuje pisane i audio-komentare Kembel, koja se prisjeća ključnih trenutaka u svojoj karijeri, kao i improvizovanu modnu pistu za one koji žele da prošetaju pistom.

Izvor:RTCG

Foto:B92

Tekst objavila:Ljilja Brajković