Zvijezda na Bulevaru slavnih košta 40 hiljada dolara

Francuski kompozitor i pjevač Šarl Aznavur platio je 40 hiljada dolara svoju zvijezdu na Bulevaru slavnih u Los Anđelesu, prenosi Tanjug.

Slučaj slavnog šansonjera nije izuzetak već je riječ o uobičajnoj proceduri, slavna ličnost koja pretenduje na „parče trotoara“ mora iza sebe da ima bogate sponzore.

Hollywood Chamber of Commerce svake godine predlaže dvadesetak ličnosti za dobijanje zvijezde na Bulevaru slavnih.

Ugovorom se slavna ličnost obavezuje da će lično prisustvovati ceremoniji „otvaranja zvijezde“ i da će 5 godina biti dostupna za organizovanje te ceremonije.

Uplate od 40 hiljada dolara se prebacuju Holivudskom istorijskom fondu koji brine oko organizacije događaja na Bulevaru slavnih.

Ako neko želi da ima zvijezdu na Bulevaru slavnih, mora najmanje pet godina da bude popularan i aktivan u muzičkoj, filmskoj industriji ili tv industriji.

Od svih zvijezdi koje se trenutno nalaze na stazi slavnih, skoro polovina, njih 47 odsto pripada kategoriji filma, 24 procenata televiziji, tek 17 odsto muzici…

Postoje i specijalne zvijezde kojima se izražava zahvalnost korporativnim entitetima, organizacijima i drugim ljudima, ali one nisu dio staze slavnih već se nalaze na privatnom vlasništvu.

Astronauti koji su išli na Mjesec, Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins imaju svoje posebne zvijezde na Bulevaru slavnih.

Neki slavni umjetnici čak imaju svoje zvijezde u više kategorija.

Džin Otri je jedini umjetnik koji ima zvijezdu u svih pet kategorija.

Bob Houp, Miki Runi, Roj Rodžers i Toni Martin imaju zvijezdu u četiri kategorije, a čak 33 njih ima zvijezdu u tri kategorije.

Među njima su Frenk Sinatra, Din Martin, Deni Kej i mnogi drugi.

Među fiktivnim karakterima koji su dobili zvijezdu na stazi slavnih su Miki Maus, Duško Dugouško, Paja Patak…

Izvor:Cdm