Arnold Švarcneger: Šta sam naučuo od života

Glumac bodibilder, bivši političar, suprug, otac petoto djece, Arnold Švarcneger, podjelio je sa svijetom šta je na svom životnom putu naučio i shvatio.

“Ne možete naučiti kako da budete harizmatični”.

“Moć uticaja je jedna od najznačajnih vrsta moći koju možete imati. To nije moć pomoću koje kontrolišete ljude. Ona podrazumijeva razvijanje vještine komunikacije kakvu želite da postignete da biste pridobili ljude”.

“Služite državi, a ne partiji”.

“U početku mi nije bilo jasno. Vratiću se. Zašto, je*ote, Vratiću? Ja ću se vratiti u mojoj glavi zvučalo je mnogo upečatljivije. Raspravljao sam se oko toga s Džimom Kameronom. Rekao mi je: „Vidi, Arnolde, ja tebe ne učim kako da glumiš. Molim te, ne uči me kako da pišem”. Nakon što sam odgledao film, bio sam zahvalan Kameronu. Bila je to dobra lekcija. Ako je neko dobar pisac, držite se scenarija”.

“Oduvijek zapisujem svoje novogodišnje odluke i odbrojavam njihovo ispunjenje kao što odbrojavam ponavljanja i serije vježbi na treningu”.

“Za Novu godinu možete jednostavno lupiti: „Želim da skinem 10 kilograma i čitaću više.“ Ali šta to znači? To je suviše neodređeno. Ako to zaista ozbiljno mislite, onda zapišite do kada ćete skinuti 10 kila. Prvog marta? Prvog juna? Obavežite se”.

“Dan ima 24 sata. Spavam šest sati. Ostaje mi osamnaest sati da uradim nešto”.

“Otac mi je bio policajac. Znao je samo za disciplinu, dužnost i posao – tu nije bilo gubljenja vremena. Odrastao je u vrijeme kad je svega bilo malo, tako da je sve moralo da bude korisno. Zato se toliko protivio bildovanju. Smatrao ga je narcisoidnim. Mislio je da mišiće treba jačati cijepanjem drva ili istovaranjem uglja, tako što ćete svojim tijelom raditi nešto od čega će i drugi imati neke koristi. On me je naučio radnoj etici”.

“U početku su emigranti skraćivali svoja prava imena. Mijenjali su ih kako su htjeli. Međutim, u Holivudu je trebalo zadovoljiti još jedan uslov – ime je moralo da zvuči kul. Znate kao, na primjer, Džon Vejn. To je zvučalo američki, moćno. Čarls Bronson. To su odlična imena. Ali Arnold Švarcen… ag… ager? Ager? Akner? Šta je to? Niko to nije mogao da izgovori. U početku su pokušavali da me nagovore da promijenim ime u Arnold Strong. Ali ubrzo su shvatili: ako se nečije ime teško pamti, teško se i zaboravlja”.

“Pokazaću vam koliko smo daleko dogurali u svom fitnes krstaškom pohodu: Kad sam šezdesetih godina došao u Sjedinjene Američke Države, niko nije ni pomišljao da će jednog dana svaki hotel imati teretanu. Tada su ljudi smatrali da ćete, ako dižete tegove, postati pretjerano mišićavi i umrijeti od infarkta, ili postati gej ili idiot. Smatralo se da će tegovi zauvijek ostati u tamnicama. Sad ih ima i u bolnicama. Danas čak i golferi koriste tegove”.

“Kad ste stariji, seks izgleda malo drugačije. Kada imate sedamdeset godina, nije baš isti kao kad ste imali dvadeset i pet. Ali to ne znači da je gotovo. Nikad nije gotovo”.

“Jedan od mojih prvih ciljeva bio je da postanem milioner. U početku sam hteo da imam zlatni „roleks“, „rols-rojsa“, geparda – sve one gluposti koje želite kao dijete. Ali vrijeme prolazi. Od „rols-rojsa“ sam odustao jer, kad jednom dogurate dotle da imate mogućnost da ga priuštite, odjednom kažete sebi: „To je ipak pretjerano.“ Gepard? Mislim da su u Kaliforniji ukinuli zakon koji dozvoljava gajenje divljih životinja. Držati geparda kao ljubimca je glupa ideja”.

“U Evropi vam svi stoje na putu. Vlada vam stoji na putu. Zakon vam stoji na putu. Hoću da kažem, kad smo moj prijatelj i ja ovde htjeli da započnemo zidarski posao, otišli smo u gradsku upravu i dobili dozvolu. Niko nas nije pitao: „U kakvoj ste školi učili zidarski zanat? Imate li neki dokument koji potvrđuje da ste završili školu za taj posao?“ Ovdje vam je sve dozvoljeno. Sve dok plaćate poreze”.

“Uvijek govorim svom knjigovođi: „Ako si u dilemi kad je riječ o porezu, plati više. Nema investicija na Kajmanskim ostrvima. Nema nikakvih smicalica.“ Volim da plaćam porez”.

“Štedjeti na napojnicama je glupo. Dajte 20 ili 25 odsto. Novac se stvara dobrim investiranjem”.

“Sjećam se kako su, kad sam počeo da se bavim politikom, zakonodavci htjeli da formiraju komisiju za borovnice. Ko bi se protivio osnivanju komisije za borovnice? Pa ja sam se usprotivio. Smatrao sam da treba da srede budžet prije nego što osnuju je*enu komisiju za borovnice”.

“Političari se dive vojnicima koji odlaze u Irak i rizikuju svoje živote. Pa kako bi bilo pokazati samo 10 odsto te hrabrosti”.

“Moramo naučiti buduće vođe da politička hrabrost nije političko samoubistvo”.

“Mir bi riješio mnoge probleme”.

Izvor:Cdm