Rijana ne krije da je neobrazovana: Svakog dana učim i ne stidim se toga

Pjevačica Rijana osvrnula se na svoje obrazovanje i priznala da i “dalje uči” jer nije imala dobre uslove tokom odrastanja.

“Obrazovanje je putovanje koje traje čitavog života. Nikada ne znamo sve, ali imamo priliku da svakodnevno učimo o društvu, svijetu koji se stalno mijenja i o sebi. Ne stidim se da kažem da i dalje učim. Imala sam strašno loše uslove tokom svog formalnog obrazovanja, ali sam imala sreće da učim putujući kao dio muzičkog svijeta”, piše pop zvijezda sa Barbadosa u autorskom tekstu za Gardijan.

Ona je dodala da je nemogućnost djece širom svijeta da se obrazuju veliki problem, ali to ne znači da bi trebalo da se predamo. Trebalo bi da se suočimo sa izazovom i preuzmemo na sebe obavezu da im budemo primjer.

“Ne mogu jednostavno da prihvatim činjenicu da neka djeca nemaju priliku da idu u školu”, piše ona.

“Odrastajući u Barbadosu, nisam uvijek volela školu. Naročito jer su me druge stvari poput pjevanja i bavljenja sportom mnogo više privlačile. Sada shvatam da sam srećna što sam uopšte imala priliku da idem u školu. To je prilika koja može biti uskraćena u sekundi. Pogledajte šta se dešava na Karibima kada usljed prirodnih katastrofa škole bivaju uništene. U drugim djelovima svijeta konflikti, seksizam i loša javna politika sprečavaju više od 250 miliona mališana da se školuju”, piše Riri.

Ona je navela da je prošle godine posjetila Malavi, u ulozi ambasadora Global Partnership for Education koji podržava djecu da se obrazuju u 87 zemalja širom svijeta. Tom prilikom je održan sastanak svjetskih lidera u Senegalu. Povodom dogovora senegalske i francuske vlade kao kofinansijera organizacije i odlučeno je da u globalno obrazovanje bude uloženo 2,3 milijarde dolara.

“Zahvalni smo na velikoj pomoći Francuskoj i Evropskoj Uniji, i zemljama koje su duplirale svoj doprinos poput Kanade i Irske. Radujem se što ću imati priliku da vidim da će Japan i Njemačka povećati svoj doprinos, kao i da će zemlje koje do sada nisu pomagale – Holandija, Finska, Novi Zelan i druge – pomoći organizaciji. Ponosna sam što smo u Malaviju pomogla da se na hiljade djevojčica tamo školuje. Svaki glas se računa, a ograničeno obrazovanje nije razlog da se ćuti. Svi smo u ovome i samo zamislite svijet gdje milioni djece imaju šansu. Tako svi pobjeđuju”, napisala je Rijana.

Pop zvijezda se trenutno bavi modom pa je nedavno izbacila liniju donjeg veša i predstavila je na Nedjelji mode u Njujorku.

Priča se i o novom albumu, ali Rijana još uvijek neće ništa da kaže na tu temu.

Izvor:Cdm