Zvijezda Netflixove serije porijeklom iz Srbije: Od mene su popularniji samo Đoković i Modrić

Zvijezda jedne od najgledanijih Netflix-ovih serija u svijetu “La Casa de Papel” (Money Heist) je Darko Perić, porijeklom iz Kladova. Ljubiteljima serije će možda biti poznatije ako kažemo Helsinki, “opasni” Srbin mekog srca koji je osvojio publiku širom planete, piše B92.

Darko je davne 1995. godine odlučio da napusti Kladovo i uputi se u Rumuniju na studije veterine. Više od polovine života, tačnije 23 godine živi u inostranstvu, a u Srbiju je, od odlaska, rijetko dolazio.

U šali kaže da su jedini ljudi na “-ić” koji imaju više pratilaca od njega na Instagramu Đoković i Modrić. Jedan Srbin, drugi Hrvat. Međutim, njemu se slava dogodila sasvim slučajno.

“Iz Rumunije sam se kasnije preselio u Berlin, a onda sam iz Berlina krenuo u Barselonu na jedan festival. Čim sam vidio grad odmah sam se u glavi pozdravio s Berlinom. Barselona se od te 2004. godine dosta promijenila, a kako sam ja neko ko je iz provincije, poslije Berlina, Barselona mi je došla baš po mjeri. Već 23 godine živim u milionskim gradovima.”

Perić je prije snimanja serije “La Casa de Papel” glumio u još jednoj seriji koja je čak bila gledanija od ove, “Mar de plástico”, a zahvaljujući jednom od reditelja te serije dobio je poziv da glumi i u svjetskom hitu – LCDP. U seriji glumi lik Helsinkija, jednog od dva Srbina. Iako su uloge bile pravljene za dvojicu Čečena, čim su vidjeli Darka scenario je promijenjen, a likovi postaju Mirko i Ratko.

Ne možemo, a da se ne zapitamo, piše B92, da li je ta odluka imala i veze sa hapšenjem Luke Bojovića koji služi kaznu zatvora u Španiji i dobro je poznat španskoj javnosti.

“Dosta je relativno da je Bojović zvijezda u Španiji. S jedne strane, niko od mojih prijatelja ne zna ko je on, ali sam s druge strane imao priliku da upoznam lika koji je bio u zatvoru s njim”, kaže Darko i govori o slici koju Španci imaju o Srbima.

“Zbog devedesetih i svega toga na zapadu imaju malo negativnu sliku o ljudima s ovih prostora. Međutim, više je to slučaj kao s Amerikancima kad vas pitaju odakle ste – vi kažete iz Srbije, a oni vam odgovore ‘Aaa, so you speak Russian?’. Tako je i u Španiji. Ja uglavnom glumim ruske mafijaše, a ponajviše zbog mog izgleda misle da smo “bad boys”. Pravo da vam kažem ima tu neke istine, ima nas svakakvih. U posljednje vrijeme nas dosta znaju i po sportu, a naše košarkaše odlično poznaju”.

Darko je imao planove da radi u Srbiji, pa je prije dvije godine učestvovao na jednom kastingu. Umjesto njega izabrali su drugog glumca koji je tada bio poznatiji. Sada nema sumnje u to koga bi izabrali.

Da li bi radio u Srbiji?

“Pitaš me da li bih nešto snimao u Srbiji… Pa, u posljednje vrijeme ono što sam gledao iz Srbije nije bilo baš dobro. Većina glumaca koje znam u Srbiji su ili umrli ili su u penziji. Od mlađih znam samo do Đurička, pa nagore. Poznajem i Nebojšu Đorđevića iz filma ‘Vir’ jer je iz Kladova. U posljednjem Kusturičinom filmu sam vidio Mićalovićku koja mi je djelovala skroz ok, pa sam išao u pozorište da gledam njenu predstavu. Ostale zaista ne znam dobro. Moji planovi za dalje su preko okeana”, zaključio je glumac.

Izvor:Cdm