Gdje je i šta radi Ana Oksa?

Nema ko se ne sjeća čuvene italijanske pjevačice Ane Okse čiji su stajlinzi i pjesme obilježili više decenija čuvenog festivala u San Remu.

Ana Oksa je italijanska pjevačica rođena u Bariju, a puno ime joj je Ilirijana Hodža. Ana ima albanske korijene, pa je svoje ime prilagodila italijanskom govornom području.

Mnogima je ostala asocijacija na čuveni festival Sanremo koji je iznjedrio brojne pjevače i talente, a Ana je plijenila tada kako sa raskošnim glasom tako i sa stajlingom. Njen izgled je ponekad bio pomalo ekscentričan, ali uvijek zanimljiv.

Bila je velika zvijezda kod nas, pa su se često na našim radio stanicama puštale njene pjesme a njeni spotovi su mnogima asocijacija na djetinjstvo.

Često je mijenjala frizure, a može se reći da i danas to radi sa svojih, vjerovali ili ne, 56 godina. Morate priznati da Ana na pragu šeste decenije i dalje izgleda fanstastično.

I dalje redovno nastupa i ide na turneje, a prije dvije godine bila je i član žirija popularnog muzičkog takmičenja za mlade u Italiji “Amici”. Njene pjesme se i dalje izvode i bude sjećanja na neka davna prošla vremena.

Svoj prvi debi na sceni je imala 1978. godine kada je objavila singl “Un’emozione da poco”.

Zbog unikatnog i lijepog glasa, ali i načinu na koji interpretira svoje pjesme, dobila je nadimak koji je najbolje opisuje kao umjetnicu – „Glas i srce”.

Zbog svega toga postala je zaštitno lice čuvenog i najprestižnijeg italijanskog festivala u San Remu. To je postigla zahvaljujući uspjesima, a 1989. godine osvojila je prvo mjesto pjesmom „Ti Lascero”. Deset godina kasnije postigla je isti plasman numerom „Senza pieta” koja je i danas veliki hit i često se vrti na radio-stanicama.

Zanimljivo je da je 1989. godine predstavljala Italiju na pjesmi Evrovizije, a te godine nekadašnja Jugoslavija dobila je jedinog pobednika ovog eminentnog muzičkog takmičenja – grupu Riva iz Zadra (sa pjesmom „Rock me”).

Udavala se četiri puta. Poslije prvog muža Franka Ćanija, udala se za Đanija Belema sa kojim je dobila dvoje djece – Frančesku i Kvazima. Drugi razvod je bio prilično buran, da bi se nakon haosa na sudu, vjenčala za političara i biznismena s Kosova Behđeta Pakolija. Ni taj brak nije potrajao.

Četvrto “da” je rekla svom tjelohranitelju Marku Sansonetiju, ali su se razišli 2009. godine.

Iako je plijenila pažnju javnosti sa svojim privatnim životom i ekcentričnim izgledom, moramo priznati da će uvijek ostati prepoznatljiva po brojnim pjesmama kao što su “Donna con te”, “Camminando, camminando”, “E tutto un attimo”…