Kusturica snima film o Jasenovcu?

Čuveni izraelski istoričar i najpoznatiji istraživač genocida u Drugom svjetskom ratu Gideon Grajf predložio je reditelju Emiru Kusturici da snimi film o stradanjima i strahotama u Jasenovcu, gdje je ubijeno više stotina hiljada Srba, Jevreja i Roma. 

Kako saznaju Večernje novosti, Kusturica je na ovaj izazov odgovorio da je počastvovan ponudom i da je vrlo zainteresovan za ovaj projekat. Gideon Grajf, koji će 15. decembra biti gost Andrićgrada, gdje će održati predavanja o jasenovačkoj golgoti, smatra da je proslavljeni reditelj, značajne međunarodne reputacije, najbolji izbor jer će privući pažnju najšire svjetske publike.

Grajf je nedavno na Sajmu knjiga u Beogradu predstavio monografiju “Jasenovac – Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti”. Glavni istraživač Instituta za Holokaust “Šem Olam” u ovom kapitalnom djelu prvi put je uradio uporednu analizu Aušvica i Jasenovca. Kada je riječ o žrtvama Jasenovca, Grajf navodi da je bilo najmanje 750.000 mrtvih i podsjeća da je državna komisija 1945. odredila da ih je bilo oko 1.500.000. On je naglasio da i u Jasenovcu, kao i drugim logorima, nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već ih je trebalo izložiti i torturi i poniziti. U monografiji je opisao 57 metoda mučenja koje su koristile ustaše.

“Jasenovac je bio izuzetno surov, čak su i SS oficiri govorili da je ovaj logor bio previše brutalan”, rekao je Grajf.

“Sama smrt nije bila dovoljna, već i da žrtve pate. Nesporno je da su zločini počinjeni u Jasenovcu među najbrutalnijim u istoriji svijeta. Tamo su pogažena sva ograničenja neljudskosti. Zato je veoma važno da se ovaj dio istorije ponovo osvijetli. Žrtvama dugujemo pravo i na pravdu i na nezaborav.”

Grajf je bio i glavni kustos izložbe o Jasenovcu koja je početkom ove godine predstavljena u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, a u sklopu događaja kojima se u 2018. podsjeća na Holokaust.

 

Izvor: 

Foto: Cdm