Nova analiza: Ko je zapravo glavni lik u Prijateljima

Uvijek se smatralo da Fibi, Rejčel, Čendler, Džoi, Ros i Monika dijele glavnu ulogu u “Prijateljima” – sve dosad. Zahvaljujući svojoj znatiželji, analitičar Jašu Set otkrio je da je glavna zvijezda omiljenog sitckma zapravo Ros kog je igrao Dejvid Švimer.

Kako bi došao do svog zaključka, Jašu je skinuo transkripte svih deset sezona i koristio različite parametre da bi saznao ko se izdvaja od šestero prijatelja. Analizirao je, između ostalog, broj izgovorenih rečenica, broj pojavljivanja, kao i broj samostalnih pojavljivanja u scenama.

Jašu je otkrio da Rejčel i Ros imaju više od 9000 rečenica, s tim da Ros ima najviše u prve tri sezone i u zadnjoj, dok Fibi ima najmanje rečenica od glavne šestorke – oko 7000.

Čandler ima najviše pojavljivanja na ekranu, ali Ros ima daleko najviše individualnih, odnosno samostalnih pojavljivanja u sceni, u čemu mu drugi likovi nisu ni blizu.

Rejčel je najviše puta spomenuta u epizodama, ali samo tri puta više od Rosa.

Iz Jašuove studije jasno je kako su se Rejčel i Ros najviše izdvojili, ali on je malu prednost u zaključku dao ipak liku Dejvida Švimera.

“Zbilja je gusto, ali Ros pobjeđuje značajno u broju individualnih pojavljivanja. Osim toga, bila je jako mala razlika između njih u drugim parametrima. Stoga, dajem pobjedu Rosu”, objasnio je.

Iako se njegovi podaci ne mogu osporiti, mnogi na društvenim mrežama komentarisali su da im Ros nije ni blizu najdraži lik, bez obzira na to što se u seriji najčešće pojavljuje.

Ko je vama najdraži lik iz čuvenog američkog sitkoma?

Izvor: Cdm