Testiranje antropološkog statusa sportista prvi put u Bijelom Polju

Oko 80 bjelopoljskih sportista, uzrasta od 12 do 15 godina, proći će antropološka testiranja, koja organizuje Centar za sport i rekreaciju.

Antropološko testranje organizovano je u cilju profesionalizacije bjelopoljskog sporta, odnosno radi procjene sportskog talenta, identifikacije tjelesnih sposobnosti i segmenata koje treba unaprijediti.

Magistar nauka fizičke kulture, Marko Joksimović, koji i vrši testiranje, kazao je da su efikasna i kvalitetna testiranja i mjerenja neophodna za osmišljavanje trenažnog procesa, koji pomaže da sportisti maksimiziraju svoj potencijal i ostvare zadate ciljeve.

“Mjerenja kod mladih sportista koriste se za utvrđivanje polaznih tačaka prema kojima se postavljaju željeni ciljevi, dok testiranje  u odgovarajućim intervalima omogućava praćenje napretka antropološkog statusa”, pojasnio je Joksimović, koji je angažovan i u  FK Nacional.

Joksimović je poručio i da će realizovana mjerenja obezbijediti trenerima da postave specifične ciljeve za svakog sportistu, koji kada se posmatraju u cjelini, pomažu u ostvarivanju ekipnih zadataka.

Direktor Centra za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić, kazao je da je vođen principima unapređenja naučno-istraživačkog rada u sportu, došao na ideju da organizuju ovaj tip testiranja i to za atletski, rukometni, košarkaški i odbojkaški klub Jedinstvo.

“Antropološko testiranje je osnov za dobar, optimalan i pravilan razvoj svakog  sportiste. Ono obuhvata  određivanje morfoloških, funkcionalnih, motoričkih i kognitivnih karakteristika sportista. To će trenerima pomoći da imaju bolji uvid u trenutno stanje svakog pojedinca, ali daće im i smjernice za dalji rad i za ono šta svaki od njih treba da unaprijedi, a sve u cilju postizanja što boljih rezultata”, kazao je Maslovarić.

On je naglasio i da će pratiti sve one koji prođu tesitranja, kako bi vidjeli da li ima pomaka i da li su testiranja dala rezultat.

“Rezultati ovog testiranja biće prezentovani  i na narednom bjelopoljskom seminaru za kondicionu prirpemu , koji planiramo da organizujemo  u junu ili septembru”, napomenuo je direktor Centra za sport i rekreaciju.

Testiranja su danas sprovedena za djevojčice iz rukometnog kluba Jedinstvo, a kako je kazao njihov trener, Marko Stojanović, ovo je veliki iskorak za bjelopoljski sport.

“Ovo će zaista mnogo pomoći u trenerskom radu svima i zaista mislim da će i unaprijediti naš rad sa djecom, jer ćemo znati na šta posebno da se fokusiramo, kako bi što prije došli do boljih rezultata”, kazao je Stojanović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE