Užas u Kini: Oluja odnijela zamak pun djece, ima stradalih

Dvoje djece je poginulo, a 20 osoba povrijeđeno kada je pješčana pijavica u kineskoj provinciji Henan odnijela u vazduh dvorac na napuvavanje pun djece, piše BBC.

Pješčani vrtlog vazduha, poznat i kao pješčana pijavica, podigao je i pocijepao dvorac na naduvavanje koji se nalazio na vašaru u okrugu Jučeng, a u kojem su se u tom trenutku nalazila djeca. Jedan roditelj je lokalnim medijima ispričao kako je vidio da djeca padaju na tlo s visine od oko 20 metara, prenosi BBC.

Lokalne vlasti saopštile su kako su 18-oro djece i dvije odrasle osobe odvedeni u bolnicu. Jedno dijete je u kritičnom stanju, a ostali su zadobili lakše povrede.

Pješčana oluja pogodila je sajam ove nedjelje oko 15 sati po lokalnom vremenu. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako posjetioci sajma u panici trče unaokolo i kako pijavica ruši štandove i diže dvorac visoko u vazduh. Prema informacijama iz lokalnih medija, policija je privela vlasnika dvorca na naduvavanje.

Pješčane pijavice su obično male i slabe, često manje od 0,9 m u prečniku sa maksimalnom brzinom od oko 70 km/h i uglavnom se rasipaju odmah po formiranju. U rijetkim prilikama, međutim, pješčani vrtlog može da bude veoma velik i intenzivan, sa prečnikom i do 90 metara i brzinama većim od 100 km/h i može da traje i do 20 minuta prije raspadanja.

Izvor: MINA