U odronima u Kaliforniji stradalo 17 osoba

U velikom odronu na jugu Kalifornije poginulo je 17 ljudi, još 17 osoba se vode kao nestale, a uništeno je najmanje stotinu kuća, saopštile su američke vlasti novi bilans.

Bilans žrtava je povećan pošto su juče izvučena još dva tijela nakon odrona koji se dogodio u okrugu Santa Barbara, a potraga za nestalima se nastavlja. Tri osobe su spasene u srijedu, a zvaničnici su naveli da je pretraženo 75 odsto razorenog područja.

Glavni priobalni autoput u Kaliforniji koji povezuje sjever i jug biće zatvoren barem do ponedjeljka.

Vlasti Kalifornije saopštile su da su poplavama koje su pogodile Montekito i okolne oblasti okruga Santa Barbara uništeni domovi stotinak porodica, a da je oštećeno još 300 stambenih objekata.

Bujice blata pokrenute su u utorak uveče poplavama u strmim planinama Santa Inez koje su ogoljene nedavnim požarima. Djelovi planine koji su izgorjeli su posebno podobni za destruktivne odrone zato što izgorjela zemlja ne apsorbuje dobro vodu i zemlja se lako pokreće gdje nema žbunja.

Većina zona pogođena odronima razorena je u decembru požarom "Tomas" koji je zahvatio najveću teritoriju u istoriji Kalifornije.

Izvor:AntenaM