Obilježena 74. godišnjica Hirošime

Obilježena 74. godišnjica Hirošime

U Hirošimi je danas obilježeno 74 godine od američkog napada atomskom bombom, a tokom ceremonije gradonačelnik tog grada Kazumi Macui rekao je da japanska vlada treba da se pridruži ugovoru Ujedinjenih nacija (UN) o zabrani nuklearnog oružja.

Ceremoniji u Memorijalnom parku prisustvovalo je 50 hiljada građana, preživjelih i potomaka stradalih, kao i predstavnici 90 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), Rusiju, Veliku Britaniju, prenosi Tanjug.Komemoracija je počela minutom ćutanja u osam sati i 15 minuta po lokalnom vremenu, tačno u vrijeme kada su SAD 1945. godine bacile nuklearnu bombu na Hirošimu, koja je usmrtila 140 hiljada ljudi.

"Širom svijeta, vidimo da je egocentrični nacionalizam u usponu, tenzije pojačane razoružavanje zaustavlja", rekao je Macui na ceremoniji.

On je pozvao vladu Japana da se pridruži sporazumu UN o nuklearnom naoružanju."Pozivam vladu jedine zemlje koja je iskusila nuklearno oružje u ratu da se prodruže zahtijevu preživjelih i da potpiše i ratifikuje sporazum.

Pozivam lidere da pokažu pacifizam japanskog ustava tako što će pokazati liderstvo u preduzimanju sledećeg koraka prema svijetu oslobođenom od nuklearnog oružja", rekao je Macui.

 

Izvor:beta