Britanski parlament o izborima, EU o odlaganju Bregzita

Britanski parlament trebalo bi danas da se izjasni o predlogu premijera Borisa Džonsona o raspisivanju vanrednih izbora.

Uoči glasanja, prema anketi agencije Opinium, Džonsonova Konzervativna stranka nalazi se u prednosti od 16 bodova nad opozicionom Laburističkom strankom.

Podrška torijevcima porasla je tri boda u odnosu na prethodnu anketu prije osam dana i iznosila je 40 odsto, dok su laburisti ostali na 24 odsto, prenosi Rojters.

Proevropska Liberalno-demokratska stranka pala je za jedan bod na 15 odsto, dok je Bregzit stranka Najdžela Faraža na 10 odsto.

Džonson, kojeg su članovi stranke izabrali u julu da bi odblokirao zastoj oko Bregzita, predložio je održavanje izbora 12. decembra, nakon što parlament nije podržao sporazum koji je s Briselom postigao o Bregzitu, odnosno o izlasku Britanije iz Evropske unije.

S druge strane, zemlje članice Evropske unije se nadaju da će danas postići dogovor o odlaganju Bregzita do 31. januara, dok bi raniji izlazak bio moguć ako bi britanski parlament ratifikovao sporazum o razvodu, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Istovremeno, Gardijan piše da, uprkos prigovorima francuske vlade, dokument koji treba danas da bude dogovoren, nagovještava da će EU prihvatiti zahtjev Britanije za odlaganje.

 

Izvor:RTCG