Virus nije "pobjegao" iz laboratorije u Vuhanu

Direktorica kineskog instituta za virologiju u Vuhanu odbacila je američke tvrdnje da je koronavirus nastao u laboratoriji, te da je "pobjegao" nakon čega je uslijedila pandemija.

Direktorica Vang Janji je rekla da su američke tvrdnje "čista izmišljotina", te da je njen institut takođe iznenađen novootkrivenom zarazom "Naš institut je prvi klinički uzorak upale pluća dobio 30. decembra prošle godine", rekla je Vang u intervjuu za kineski CGTN. Nedugo nakon toga je Peking upozorio Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) na koronavirus, baš u vrijeme kada su mediji počeli pisati o hospitalizaciji pacijenata s temperaturom i zatajenjem pluća. Ona tvrdi da prije toga institut nije imao nikakve informacije o Kovid-19, niti se ranije susreo s njim.

S druge strane, administracija američkog predsjednika Donalda Trampa optužuje Kinu da koronavirus potiče iz laboratorija u Vuhanu. Državni sekretar Majk Pompeo je naveo da postoji "ogroman broj dokaza" koji ukazuju da je virus vještački stvoren, te da vjerovatno potiče iz kineske laboratorije.

Izvor:RTCG