Francuska ukida veliki dio restrikcija

Francuska vlada objavila je juče da zahvaljujući slabljenju širenja korona virusa, od 2. juna ukida veliki broj restrikcija uvedenih zbog pandemije i založila se da se uskoro otvore unutrašnje granica EU.

Francuska je za ponovno otvaranje unutrašnjih granica EU od 15. juna, bez uvođenja 14-odnevnog karantina za putnike zbog korona virusa, rekao je danas premijer Eduar Filip predstavljajući drugu fazu ublažavanja restrikcija."Mi ćemo primjenjivati reciprocitet" ako neke zemlje uvedu karantin za Francuze, dodao je on.Što se tiče spoljnih granica EU Pariz će sa svojim partnerima procijeniti situaciju 15. juna i "odluka će biti donijeta kolektivno", rekao je Filip.

Najavio je da će u Francuskoj 2. juna biti ukinute restrikcije kretanja za francuske građane na krug od 100 kilometara od mjesta stanovanja i istakao: "Konačno će sloboda ponovo postati pravilo, a zabrana izuzetak".Poslije dva i po mjeseca zatvaranja zbog epidemije od 2. juna biće otvoreni barovi, kafei i restorani uz odredjena ograničenja: najviše desetoro ljudi po stolu u svim restoranima na teritoriji Francuske, dok će u Parizu moći da se otvore samo bašte i terase.

Najavljeno je i otvaranje muzeja i znamenitosti na cijeloj teritoriji, uključujući Pariz, takodje 2. juna, ali posjetioci će obavezno nositi maske.

Na javnim mjestima biće ograničeno okupljanje na najviše deset ljudi."Virus je i dalje prisutan na različitim nivoima na cijeloj teritoriji.

Brzina njegovog širenja je u ovoj fazi pod kontrolom", rekao je premijer i pozvao Francuze na oprez i odgovornost.Mjere će 22. juna biti ponovo preispitane za treću fazu ublažavanja restrikcija.Pariski aerodrom Orli, zatvoren od 31. marta, poćeće 26. juna komercijalne putničke letove.

 

Izvor: RTCG