Rusija će testirati vakcinu na više od 40 hiljada ljudi

Masovno testiranje prve ruske potencijalne vakcine za Kovid-19 kako bi dobila regulatorno odobrenje, uključivaće više od 40.000 ljudi, navela je novinska agencija TASS saopštenje proizvođača vakcine.

Vakcinu, nazvanu “Sputnik V” kao homage prvom svjetskom satelitu koji je lansirao Sovjetski Savez, pozdravili su kao sigurnu i efikasnu ruske vlasti i naučnici nakon dvomjesečnog testiranja na maloj grupi ljudi, čiji rezultati još nisu objavljeni u javnosti, prenosi Rojters. Podsjetimo, Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu saopštio je u četvrtak da je započeo rasprave s Rusijom u pokušaju da dobije više informacija o vakcini protiv koronavirusa koju je Rusija odobrila u prošloj sedmici bez sve tri faze kliničkog testiranja neophodne da se dokaže njena efikasnost.

Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleya, ima dvije komponente koje je potrebno ubrizgati u razmaku tri sedmice kako bi se izazvao imuni odgovor na koronavirus. Iz Moskve poručuju da je više od 20 zemalja pokazalo interes za kupovinu lijeka za kućnu upotrebu. Rusija je registrovala vakcinu nakon što je u junu i julu prošla ispitivanja faze II. Odlučeno je da prolazak suđenja III faze nije potreban za odobrenje jer se temelji na vremenski testiranoj platformi.

izvor:rtcg