Sporazum Izraela, UAE i Bahreina najavljuje mir

Sporazum koji su potpisali Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati(UAE) i Bahrein o uspostavljanju diplomatskih odnosa je osnova istorije koja najavljuje praskorozje mira, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Izrael, UAE i Bahrein potpisali su u utorak sporazum u Bijeloj kući, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa. "Svim prijateljima Izraela na Bliskom istoku, onim koji su uz nas danas i koji će nam se pridružiti - Neka bude mir", poručio je Netanjahu, prenosi Tanjug. Ministar spoljnih poslova Bahreina, Abdulatif bin Rašid Alzajani je rekao da je Bliski istok u godinama sukoba mnogo pretrpio. "Predugo ga unazađuju sukobi i nepovjerenje, uzrokujući neopisiva razaranja, uništavajući potencijal naših najboljih i najsjajnijih generacija. Uvjeren sam da imamo priliku to da promijenimo", rekao je Alzajani. Ministar spoljnih poslova UAE, Abdulah bin Zajed zahvalio je Izraelu na obustavljanju aneksije palestinskih terotorija, iako je Netanijahu insistirao da je Izrael samo privremeno suspendovao svoj plan o aneksiji djelova Zapadne obale.

"Danas, smo već svjedoci promjene u srcu Bliskog istoka, koja će poslati nadu širom svijeta", rekao je Abdulah bin Zajed. Izrael, UAE i Bahrein potpisali su u Bijeloj kući istorijski sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa. "Okupili smo se da bismo promijenili tok istorije. Nakon decenija podjela i sukoba - obilježavamo početak novog doba za Bliski istok", poručio je u Tramp, koji je bio domaćin ceremonije.

Izvor:MINA