Zatvaraju bioskope, pozorišta, kafići samo do 18 sati

Italija će uvesti nove restrikcije u borbi protiv korona virusa među kojima je zatvaranje bioskopa i pozorišta poslije objavljivanja rekordnog broja novozaraženih, javila je služba italijanskog premijera Đuzepea Kontea.

Bioskopi, pozorišta, teretane i bazeni će morati da se zatvore, dok će barovi i restorani prestati da služe poslije 18 časova, prema mjerama usvojenim uprkos protestima koji su izbili posljednjih dana posebno u Rimu. Restrikcije važe od ponedjeljka do 24. novembra.

Oko 20.000 novozaraženih korona virusom zabilježeno je u posljednja 24 časa u Italiji, prema juče objavljenim vladinim podacima, što je nacionalni rekord.

U Italiji, prvoj evropskoj zemlji koja je bila teško pogođena pandemijom ukupno je više od 500.000 zaraženih i 37.000 umrlih.

"Poluizolacija od mjesec dana" napisao je dnevnik Republika. List navodi da se premijer Konte nije mnogo trudio da umiri guvernere regiona koji su savjetovali manje radikalne mjere da bi se spasle firme teško pogođene proljetošnjim zatvaranjem.

Škole i obdaništa će ostati otvorene, dok će 75 odsto časova u gimnazijama i univerzitetima biti držani onlajn.

Stanovništvo je pozvano da što je moguće više izbjegava javni prevoz i putovanje van svojih opština.

Noćas su u Rimu protestovale desetine pristalica ekstremne desnice protiv policijskog časa i sukobile se sa interventnom policijom.

U Napulju incidenti su izbili prethodne noći kada su se mladi suprotstavili snagama bezbjednosti zbog uvođenja policijskog časa.

Ti su incidenti izbili poslije odluka donijetih ove nedjelje da se uvede policijski čas u tri italijanska regiona, regionima Rima, Milana i Napulja.

Međutim guverneri regiona upozorili su da bi zatvaranje firmi samo pojačalo socijalne tenzije pošto je proljetošnja izolacija dovela zemlju u najgoru recesiju poslije rata.