Preminuo Stiven Hoking

Svjetski poznati fizičar Stiven Hoking preminuo je u 76. godini, u svom domu u Kembridžu, prenio je BBC. Hoking je diplomirao fiziku na Oksfordu, potom je s temom iz teorije relativnosti doktorirao na Kembridžu, gde je nastavio svoju akademsku karijeru.

 Kao student dobio je veoma progresivnu neuromotoričku bolest koja veoma onesposobljuje i ograničava kretanje i govor. Imao je dijagnozu amiotrofične lateralne skleroze (ALS) od 21. godine života i davane su mu male šanse, a mnogi doktori i naučnici smatraju da je pravo čudo što je doživio svoje sedamdesete s takvom bolešću, jer osoba koja se od toga razboli prosječno živi do pet godina. Dvadeset godina preživi samo pet odsto oboljelih. ALS počinje slabljenjem mišića, zatim slijedi opšta iscrpljenost, pa paraliza, gubljenje sposobnosti govora, gutanja, pa čak i disanja. Potpuno nepokretan, u kolicima, vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć kompjuterskog sintetizatora glasa.

Hoking je pobijedio ovu tešku fizičku onesposobljenost i još više od pet decenija davao izuzetan doprinos fizici i matematici.Postao je član Kraljevskog društva 1974, profesor matematike 1979. Poznat je po doprinosima na poljima kosmologije i kvantne gravitacije, posebno u kontekstu crnih rupa, kao i po popularnim pisanim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru. Najpopularnije djelo mu je naučni bestseler "Kratka istorija vremena" (A Brief History of Time), koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i tamo se zadržao rekordne 237 nedjelje. Godine 1989. postao je počasni pratilac kraljice. Planirao je da prije smrti odleti u svemir.

Izvor:RTCG