Britanija protjeruje 23 ruskih diplomata

Velika Britanija će protjerati 23 ruskih diplomata nakon napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja, najavila je danas britanska premijerka Tereza Mej.

Mej je rekla da ruske diplomate imaju nedjelju da napuste Veliku Britaniju, prenio je AP, navodeći da je najveće protjerivanje diplomata od perioda Hladnog rata.

Britanska premijerka smatra da je Rusija pokazala prezir prema britanskoj želji da objasni pokušaj ubistva bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije. Ona je rekla da djelovanje Rusije "predstavlja nezakonito korišćenje sile". Mej je najavila više ekonomskih i diplomatskih mjera, uključujući i otkazivanje bilateralnih kontakata na visokom nivou sa Rusijom i da će zatražiti od kraljevske porodice da ne prisustvuje svjetskom fudbalskom kupu koji će biti održan u Rusiji.

Ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovanko izjavio je da je neprijateljska i neprihvatljiva odluka Velike Britanije o protjerivanju 23 ruske diplomate.

Ruska ambasada saopštila je da je Jakovenko pozvan u britansko Ministarstvo vanjskih poslova gdje je obaviješten o protjerivanjima, prenio je Asošijetid pres.

 

IZVOR:RTCG