Česi na ulicama: "Zemane, ne damo javni TV servis"

Hiljade Čeha izašle su na poziv umjetnika i studenata na Vaclavski trg u Pragu da protestuju protiv predsjednika Miloša Zemana.

Oni protestuju i protiv Zemanovih sve češćih nebiranih napada na novinare i češki javni TV servis uz parolu "Zemane, ne damo češku televiziju".

"Napadi predsjednika Zemana na medija i slobodu govora u njegovom govoru na inauguraciji ponovo su potvrdili dugoročni trend napada punog mržnje na one novinare koji javnosti daju pluralni i nezavisni pogled na našu politiku i društvo. Izgleda da predsjednik i njegovi politički saveznici žele da oni odlučuju šta je istina a šta laž i ne podnose kritiku", objasnili su organizatori zašto zovu Čehe da protestuju na ulicama.

Organizatori su pozivajući Čehe da brane češku televiziju od predsjednikovih napada i zahtjeva lidera čeških ekstremista Tomija Okamure da ČT pređe u ruke države zajedno sa javnim radio servisom i javnom češkom novinskom agencijom ČTK upozorili da takvi napadi dobijaju poseban značaj nakon brutalnog ubistva slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice zbog njegovog pisanja o korupciji i infiltriranju kalabrijske mafije u blizinu političare vladajuće slovačke stranke SMER.

 

Izvor:RTCG