UN osudile upotrebu hemijskog oružja u Siriji

Savjet bezbjednosti UN osuduio je produženu upotrebu hemijskog oružja u Siriji i ponovio potrebu za mehanizmom, koji bi tražio odgovornost onih koji ga koriste.

Savjet bezbjednosti je takođe ponovio u saopštenju da upotreba hemijskog oružja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava i da podržava istrage Organizacije za zabranu hemjskog oružja (OPCW) oko navoda o upotrebi takvog oružja, prenosi B92.

Saopštenje je izdato poslije današnjeg sastanka sa šefom OPCW-a iza zatvorenih vrata. Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija se već mjesecima uzajamno optužuju oko pitanja odgovornosti za hemijske napade u Siriji. Rusija je uložila veto na rezoluciju koju su podržale zapadne zemlje u novembru koja bi produžila mandat zajedničkog tijela OPCW-a i UN zaduženog za utvrđivanje odgovornosti za hemijske napade, nazivajući ga pristrasnim i neprofesionalnim.

Moskva i Vašington predstavili su rivalske rezolucije da se zamijeni to ekspertsko tijelo poznato ka Zajednički istražni mehanizam, ali nema znakova prevazilaženja velikih razlika između dva nacrta rezolucije.

 

Izvor:beta