Bez konkretnog termina za dostavu vakcina Z.Balkanu

Tokom sjutrašnjeg sastanka lidera zemalja članica EU ne očekuje konkretizacija termina niti količina doza vakcina protiv koronavirusa koje bi mogle da stignu na Zapadni Balkan, ističe zvaničnik EU.

Ipak najavljuje da će lideri zemlja EU na video konfrenciji razgovarati o solidarnosti EU sa trećim zemljma kada je riječ o isporuci vakcina."Nema vremenskog okvira za isporuku vakcina trećim zemljama. Situacija je već dovoljno komplikovana unutar EU zbog problema u proizvodnji. Naša je namjera da to realizijemo kada budemo i sami dovoljno napredovali”, objašanjava zvaničnik EU.

U EU naglašavaju da zemlje Zapadnog Balkana ne treba da sumnjaju u princip da će ”EU biti tu za svoje partnere” i da će se zalagati da vakcine kao "globalno dobro stignu do svih kojima su potrebne”.Iz Evropske komisije su uoči sastanka lidera EU poručili zemljama Zapadnog Balkna da budu ”strpljive još par sedmica” i da se unutar EU uspostavlja mehanizam koji bi trebalo da omogući partnerskim zemljama ”pristup dijelu od 2,3 milijarde doza vakcina” koje EU obezbijedila kroz zajedničku nabavku.Glavne teme sjutrašnjeg sastanka EU lidera su ozbiljnost situacije usljed širenja novih sojeva virusa u Evropi, proizvodnja i isporuka vakcina, kao i kampanja vakcinacije u zemljama članicama.

Izvor:rtcg