Bajden: Ovo je dan obnove i nade

Polaganjem zakletve, Džozef Bajden, danas je postao 46. predsjednik SAD. Ceremonija inauguracije ove godine održana je u uslovima pandemije i do sada najopsežnijim mjerama bezbjednosti. Bajden je, u prvom govoru kao predsjednik, istakao da je danas dan Amerike, dan demokratije, dan obnove i nade.

Đukanović je, u ime građana Crne Gore i u svoje ime, uputio čestitku Džo Bajdenu povodom stupanja na dužnost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država uz najbolje želje za uspjeh u vršenju funkcije.

"Ovo je dan Amerike, dan demokratije, dan obnove i nade! Danas slavimo trijumf demokratije. Volja naroda se čula", poručio je Bajden.

Istakao je da danas gledamo u budućnost i potom se zahvalio svim bivšim predsjednicima koji su došli na inauguraciju. Trampa je izostavio.

"Pred nama je mnogo posla u ovoj opasnoj zimi. Moramo mnogo toga izgraditi, izliječiti i popraviti. Malo ljudi je u našoj naciji bilo u težoj situaciji od nas. Opasni virus uzeo je više američkih života nego Drugi svjetski rat. Milioni su izgubili posao, mnogi traže pomoć", kazao je novi predsjednik.

"Ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca i za sve ću se boriti jednako, iako se možda ne slažemo oko nekih stvari."

"Moramo se suočiti s političkim ekstremizmom i rasizmom kojeg moramo i hoćemo pobijediti. Da bismo to postigli, treba nam jednakost. U januaru 1863. Linkoln je ukinuo ropstovo i rekao da će zbog toga ući u istoriju. Ja danas svom dušom molim da ujedinimo zemlju i nadam se da će me po tome pamtiti", dodao je Bajden.

"Znam da mnogima govor o jednakosti danas zvuči nerealno, kao i američki ideal da smo svi stvoreni jednaki. Da, bitke pred nama su teške i pobjede nikad nijesu sigurne. Ali kroz istoriju uvijek smo prevladali. Istorija, vjera i razum pokazali su nam put. Možemo ujediniti snage, prestati s vikanjem. Bez toga nema nacije, samo haos. Moramo se suočiti s ovim izazovima kao ujedinjene američke države. Moramo pokazati respekt prema drugima, svako neslaganje ne treba biti uzrok za rat... Moramo odbiti i iskrivljavanje činjenica i istine", rekao je Bajden.

Naglasio je da odabir Kamale Haris kao prve žene potpredsjednice SAD-a dokazuje da se stvari mogu mijenjati.

"Prije dvije sedmice rulja je prijetila ovoj zgradi i našoj demokratiji. Nijesu je srušili, niti će je ikada srušiti", naglasio je Bajden i potom uputio pomirljivu poruku ljudima koji su glasali za Trampa.

Poručio je da Amerikance definišu prilika za sve, dostojanstvo, ali i istina.

"Postoji dužnost govoriti istinu, a ne laži, naročitio kao predsjednik SAD-a. Moramo braniti istinu i ustav ove države. Znam da se mnogi od vas, kao i moj otac nekada, boje za svoju budućnost, boje da neće imati dovoljno za svoju porodicu. Ali i vama poručujem, mi možemo napredovati, možemo pomoći sebi. Možemo to, ako ćemo se barem malo staviti u tuđe cipele. Nikad ne znate što će vam život donijeti, zato moramo stajati jedni uz druge, makar se i ne slagali. Amerikanci, moramo stajati jedni uz druge i pobijediti ovu pandemiju kao jedna nacija. Mi ćemo zajedno proći kroz ovo", naglasio je Bajden.

Istakao je da je Amerika položila svoj test.

"Opet ćemo voditi svijet svojim primjerom i obnoviti narušene odnose", rekao je Biden i zamolio sve da mu se pridruže u molitvi za sve ljude koji su izgubili živote u pandemiji.

"Ljudi, ovo je vrijeme izazova. Pandemije, rasizma, nejednakosti... S njima se moramo suočiti zajedno. Vrijeme je za hrabrost, vrijeme je da se uzdignemo do onog što se od nas traži", poručio je novi predsjednik i potom više puta ponovio potrebu za jedinstvom.

Izvor: rtcg