Turska uvodi lokdaun da suzbije koronu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da će ove nedjelje u zemlji početi primjena punog lokdauna da bi se suzbilo širenje infekcija korona virusa, što će biti najstrože mjere u zemlji od početka pandemije.

Zaključavanje počinje u četvrtak i trajaće do 17. maja.

Erdogan je izjavio danas da će sve radnje morati da se zatvore osim ako nemaju posebnu dozvolu ministarstva unutrašnjih poslova. Supermarketi mogu da budu otvoreni sem nedjeljom.Biće potrebne dozvole za putovanja između gradova. Sve škole prelaze na nastavu na daljinu.

Erdogan je rekao da će bez strožih restrikcija i suzbijanja stopa infekcija morati da se plati "visoka cijena" za turizam, trgovinu i obrazovanje.

Rekao je da je cilj da se spusti dnevni broj novozaraženih na 5.000. Potvrđen broj infekcija je u nedjelju bio 38.553.Turska je do sada uvodila djelimična zaključavanja.

Poslije ukidanja djelimičnih restrikcija u martu naglo je skočio broj zaraženih i umrlih od korona virusa.Turska je zabilježila više od 38.000 umrlih i 4,6 miliona zaraženih od kovida-19 od početka pandemije.

Izvor: rtcg