SAD poslale dodatne trupe u Avganistan zbog povlačenja

Sjedinjene Američke Države (SAD) poslale su dodatne snage koje će zaštiti američke i koalicione snage prilikom povlačenja trupa iz Avganistana.Teški bombarderi i lovci će biti uz trupe koje se budu povlačile iz Avganistana, a među njima će biti i civilni izvođači, prenosi BBC.SAD i NATO su prisutni u Avganistanu skoro 20 godina.

Predsjednik SAD Džo Bajden odredio je posljednji datum za povlačenje svih američkih trupa 11. septembar, kada će biti navršeno 20 godina od terorističkih napada u Americi, koji su izazvali rat.

Međutim, povlačenje dolaze usljed povećanja nasilja, a avganistanske bezbjednosne snage su u stanju povećane borbene gotovosti zbog novih napada.

Talibani su upozorili da ih sporazum više ne obavezuje da ne ciljaju međunarodne trupe.Prema dogovoru potpisanim prošle godine, između Donalda Trampa i militanata, strane trupe su morale da napuste do 1. maja Avganistan, a zauzvrat su talibani rekli da neće ciljati međunarodne trupe.

Načelnik združenog štaba američke vojske Mark Majli rekao je da je u Avganistanu trenutno 2,5 hiljada američkih vojnika i 16 hiljada civilnih izvođača.On je dodao da talibani dnevno napadaju vladine snage između 80 i 120 puta, ali da od 1. maja nije bio nijedan napad na SAD i koalicione snage.

Izvor:Mina