Talibani tvrde da kontrolišu 85 odsto teritorije

Talibani su danas naveli da kontrolišu 85 odsto teritorije Avganistana dok nastavljaju ofanzivu na snage u Kabulu, ali ovu tvrdnju nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora.

Predstavnik talibana Sahabudin Delavar je na konferenciji za novinare u Moskvi rekao da je oko 250 od 398 okruga u zemlji sada pod kontrolom pobunjenika.

"Sve uprave i bolnice nastavljaju sa radom na toj teritoriji. Uvjerili smo se da će moći da nastave sa radom", dodao je on.

Delavar je rekao i da je trenutno povlačenje američkih snaga rezultat borbe talibana.

"Vodili smo borbu, učinili smo da stanovništvo pređe na našu stranu", istakao je on, dodajući da su "SAD bile prinuđene da napuste teritoriju".

Prema njegovim riječima, nijedan sporazum sa Vašingtonom ne sprečava talibane da preuzmu administrativne centre okruga koji su ostali pod kontrolom Kabula. On, međutim, tvrdi da talibani neće "na silu zauzeti" te gradove.

Od kada je počelo ubrzano povlačenje stranih snaga početkom maja, talibani su zauzeli teritoriju koja se proteže od iranske granice na zapadu do granice sa Kinom na sjeveroistoku Avganistana.

Hiljadu avganistanskih vojnika moralo je da se skloni u Tadžikistan nakon intenzivnih borbi sa talibanima.

Izvor: Rtcg