Elektronsko nadgledanje građana u karantinu zbog širenja zaraze

Vlada Izraela je danas odobrila nadgledanje ljudi koji ulaze u zemlju i obavezni su da budu u karantinu jer se zaraza korona virusom ponovo širi.

Kako je navedeno odobrene su "elektronske mjere", ali to neće biti narukvice za praćenje već aplikacije za pametne telefone, prenijeli su izraelski mediji.

Na osnovu mjere koju je predložilo Ministarstvo zdravlja svako ko se vraća u Izrael iz inostranstva i mora da se samoizoluje moraće takođe da koristi određenu aplikaciju kako bi prijavio gdje se nalazi i tako omogućio praćenje.

Ista aplikacija korišćena je i ranije za vrijeme širenja zaraze korona virusom, a danas je saopšteno da je tokom vikenda porastao broj ozbiljno oboljelih od kovid -19 na 97, te da je to najviše za posljednja tri mjeseca, što se smatra zabrinjavajućim.

Među oboljelima su 22 u kritičnom stanju, a 17 na respiratorima.U subotu je zabilježeno 966 novih slučajeva zaraze i doktor Nahman Aš, koji rukovodi takozvanim kabinetom za korona virus, je rekao da je to relativno visok broj za dan odmora, odnosno više nego duplo u odnosu na prošlu subotu.

Doktorka Šaron Alroj Oreis iz Ministarstva zdravlja je izjavila da je, zahvaljujući visokoj stopi vakcinacije, veliki jaz između novih slučajeva zaraze i ozbiljnih oboljenja.

Izvor: rtcg