Nivo zagrijevanja Zemlje je crveni alarm za čovječanstvo

Zbog emisija štetnih gasova temperatura na Zemlji će u narednih deset godina premašiti onu koju su svjetski lideri zacrtali kao ciljeve u okviru Pariskog klimatskog sporazuma, navedeno je u danas objavljenom izvještaju o klimatskim promjenama koji su UN nazvale "crvenim alarmom za čovječanstvo".

U izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) pri Ujedinjenim nacijama je navedeno da je svijet blizu nekontrolisanog zagrijevanja, za šta su nedvosmisleno krivi ljudi.

Očekuje se da će narednih godina globalna temperatura porasti za jedan i po, ili čak za dva stepena Celzijusa."Samo je zagarantovano da će se situacija pogoršavati", izjavila je koautorka izvještaja Linda Merns, viša naučnica zadužena za klimu u američkom Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere.

Istakla je da ne postoji nijedno područje koje je bezbjedno, gdje može da se "pobjegne".Ograničavanje globalnog rasta temperature za jedan i po stepen biće nedostižno bez hitnog, brzog i opsežnog smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, ocijenjeno je u izvještaju IPCC.

Utvrđeno je da vlade moraju da prepolove emisije do 2030. godine kako bi pružile najbolje šanse za ograničavanje porasta temperature za jedan i po stepen.

Izvor:Rtcg