Iran uvodi šestodnevni lokdaun

Iran će uvesti šestodnevni lokdaun u gradovima širom zemlje poslije, kako je navedeno, petog talasa pandemije kovida-19, javili su danas državni mediji.

Zatvaranje se odnosi na sve bazare, pijace i javne kancelarije, kao i bioskope, teretane i restorane u svim iranskim gradovima.

Lokdaun počinje u ponedjeljak i trajaće do kraja subote.

Nacionalni štab za korona virus, koji je donio ovu odluku, naredio je i zabranu putovanja između svih iranskih gradova od nedjelje do petka.

Iran je danas prijavio 466 umrlilh i 29.700 novozaraženih od korona virusa u jednom danu. Time se ukupan broj umrlih u pandemiji povećao na 97.208 a ukupan broj potvrijeđeniih slučajeva zaraze na 4.389.085.

Prošle nedjelje Iran je dostigao rekord u dnevnom broju umrlih i broju novozaraženih, sa 42.541 novim slučajem korona virusa i 588 umrlih.

Iran ima teškoća da vakciniše svoje stanovništvo protiv korona virusa. Kao veći dio svijeta on je daleko iza zemalja kao što su SAD u vakcinacijama, a samo 3,8 miliona od njegovih 80 miliona ljudi dobilo je obje doze vakcine.

Mnogi zdravstveni radnici vakcinisani su lokalno proizvedenim vakcinama, ili kineskim Sinofarm vakcinama koje bi mogle da budu manje efikasne od drugih vakcina.

Iranska vlada je saopštila da njihove domaće vakcine daju 85 odsto zaštite od korona virusa. Iran takođe uvozi ruske Sputnjik V vakcine, kao i Astrazeneku preko programa Kovaks, koji podržavaju Ujedinjene nacije.

Izvor: Rtcg