Britanci optužili trećeg ruskog agenta za trovanje Skripalja

Treći agent ruske vojne obavještajne službe optužen je u istrazi o trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Solzberiju, na jugozapadu Engleske 2018. godine, saopštila je danas britanska policija.

Sergej Fedotov, poznat i pod imenom Denis Sergejev, optužen je za zavjeru za ubistvo Sergeja Skripalja, pokušaj ubistva Skripalja, njegove ćerke Julije i policajca Nikija Bejlija, zaraženog za vrijeme intrvencije, kao i za posjedovanje i upotrebu hemijskog oružja.

Zamjenik komesara policije Din Hejdon koji je vodio istragu antiterorističke policije o napadima u Solzberiju i Ejmsberiju rekao je u saopštenju da se radi o novom važnom razvoju događaja u istrazi pokrenutoj poslije trovanja nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Skripalja i njegove ćerke 4. marta 2018. godine.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka pronađeni su bez svijesti na klupi u Solzberiju i prebačeni su u bolnicu u teškom stanju. Oni su preživjeli i sada žive skriveno pod zaštitom.London optužuje Moskvu da je iza ovog trovanja i ranije je izdao nalog za hjapšenje za dvojicu Rusa, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, što su moguće njihovi pseudonimi, koji su osumnjičeni da su izvršli napad i za koje navode sa su članovi ruske vojne obavještajne službe GRU.

Izvor: Rtcg