Talibani traže da govore na Generalnoj skupštini

Talibani su zatražili da se obrate svjetskim liderima u Ujedinjenim nacijama (UN), a za to su odredili njihovog portparola u Dohi Suhaila Šahina, koji bi bio avganistanski ambasador u UN.

Talibanski ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutak zatražio je pismeno od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da se njihov predstavnik pojavi u Njujorku.

Mutaki je zamolio da Šahin govori tokom godišnje Generalne skupštine UN, koja se završava 27. septembra, prenose agencije.

Guterešov portparol Fahran Hak potvrdio je da je Mutaki poslao pismo, a Rojters dodaje da ovim otezom počinje "obračun" talibana sa ambasadorom svrgnute vlade Avganistana Gulamom Isačajem.

Hak je rekao da su rivalski zahtjevi za mjesto Avganistana u UN poslati tijelu koje ima devet članova, među kojima su predstavnici SAD, Kine i Rusije.

Međutim, to tijelo se neće sastati prije ponedjeljka, tako da je pod znakom pitanja da li će talibani stići da se obrate svjetskim liderima.

Ukoliko UN eventualno prihvati da se talibanski ambasador obrati to bi bio značajan korak islamističke grupe ka međunarodnom priznanju, čime bi se možda "otključala" neophodna sredstva za urušenu avganistansku ekonomiju.

Gutereš je rekao da je želja talibana za međunarodnim priznanjem jedina poluga koju druge zemlje mogu da iskoriste da ih pritisnu da sastave inkluzivnu vladu, da poštuju ljudska prava, posebno žena.

Izvor: Mina