Još jedna optužnica za korupciju protiv Aung San Su Ći

Bivša liderka Mjanmara Aung San Su Ći, koju je sud vojne hunte ranije osudio na šest godina zatvora, ponovo je optužena za korupciju, saznaje danas agencija Frans pres od izvora informisanih o tom slučaju.

Pet novih tačaka optužnice za korupciju izrečeno je juče protiv dobitnice Nobelove nagrade za mir 1991. godine, objavili su ti izvori.Prema navodima medija pod kontrolom vojnih vlasti, ona je optužena da je izazvala finansijski gubitak za državu kršeći propise o nabavci i kupovini helikoptera.

Bivši predsjednik republike Vin Mjint optužen je po istim tačkama, naveli su izvori.

Sedamdeset šestogodišna Aung San Su Ći je u pritvoru od državnog udara 1. februara 2021, kada su generali srušili njenu vladu i okončali deceniju demokratske tranzicije zemlje.

Od tada ona se suočava sa nizom tužbi i sudskih postupaka, koji se odnose na optužbe oko kršenja zakona o čuvanju državnih tajni koji potiče iz kolonijalne ere, izborne prevare, pobune, podsticanje na javne nemire, i drugih.

Osuđena je ranije na šest godina zatvora i prijeti joj više decenija zatvorske kazne ako bude proglašena krivom po svim optužbama.

 Izvor: Rtcg