Moskva bi pregovore o istorijskoj nagodbi

Preporuka osoblju ambasade da sa porodicama napuste Ukrajinu stigla je prije dva dana od američkih vlasti. Sličan primjer slijediće i Velika Britanija i Australija.

Zapad posmatra Rusiju, Evropa je spremna za sankcije, i ne više od toga.To su samo neke od posljedica Putinovog nagomilavanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici. Zbog zveckanja oružjem oko Ukrajine, Evropa se nalazi pred najvećom krizom poslije Drugog svjetskog rata.Vojni analitičar Aleksandar Radić uvjeren je da Moskva priželjkuje pregovore s SAD-om o nekoj vrsti istorijske nagodbe o podjeli interesa.

"Politička igra je vrlo ozbiljna, napeta svaka od strana, a ima ih mnogo, povlači svoje poteze, ima svoja očekivanja i to su istorijski momenti koje je kasnije lako analizirati kada se sve desi i istoričari tada to lijepo slože u mozaik zbivanja koji je bio logičan, ali u ovom trenutku je jasno da Rusija želi da pokaže da treba da bude zemlja s kojom se pregovara. Duboko sam ubijeđen da Moskva priželjkuje pregovore s SAD-om o nekoj vrsti, recimo, istorijske nagodbe o podjeli sfera i interesa", rekao je Radić u razgovoru za Radio Crne Gore.

Izvor: Rtcg