Rusija riješila da napadne Ukrajinu

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da je uvjeren da je ruski predsjednik Vladimir Putin riješio da izvrši dalju invaziju Ukrajine i da "ima razlog da vjeruje" da će se to dogoditi "narednih dana", kao i da će napad obuhvatiti i glavni grad Kijev.

Poslije više nedjelja kada su SAD govorile da nijesu sigurne da li je Putin donio konačnu odluku da krene u invaziju, Bajden je rekao novinarima da se ta procjena promijenila.

"Od ovog trenutka uvjeren sam da je on donio tu odluku. Imamo razloga da to vjerujemo", rekao je Bajden.

On je naveo "znatne obavještajne kapacitete" SAD koje im omogućuju da naprave tu procjenu.Optužio je Rusiju da stvara "lažno opravdanje" za rat protiv Ukrajine.

Bajden je ponovio svoju prijetnju za uvođenje ogromnih ekonomskih i diplomatskih sankcija ako Rusija napadne Ukrajinu i pozvao Putina da preispita svoje namjere.

Rekao je da su SAD i njihovi zapadni saveznici ujedinjeni više nego ikad ranije da osiguraju da Rusija plati cijenu za tu invaziju.

On je takođe poručio Rusiji da "nije suviše kasno" za  diplomatiju.Bajden je najavio da će državni sekretar SAD Entoni Blinken da se sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom u četvrtak u Evropi, prenosi agencija Frans pres.

Izvor:rtcg