Usvojili rezoluciju o istraživanju zločina u Ukrajini

Savjet Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava velikom većinom odobrio je rezoluciju o pokretanju istrage o navodima o zlostavljanjima ruskih vojnika u područjima Ukrajine koja su privremeno držali pod kontrolom.

Za usvajanje rezolucije glasala su 33 člana, dok su Kina i Eritreja bile protiv.Dvanaest zemalja bilo je suzdržano.

U rezoluciji se navode očiti slučajevi mučenja, seksualnog nasilja, pucnjava, zajedno sa drugim zločinima koje je dokumentovao tim UN-a koji je bio na terenu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Visoka predstavnica UN-a za ljudska prava Mišel Bašelet, koja se nalazi na čelu Savjeta, rekla je ranije da je na hiljade leševa pronađeno u regiji Kijeva nakon povlačenja ruskih snaga, što može da bude dokaz ratnih zločina.Ona je kazala da vlasti rade na provjeravanju kršenja, jer se rat Rusije protiv Ukrajine pojačava.

“Razmjeri nezakonitih ubistava, uključujući naznake pogubljenja u područjima sjeverno od Kijeva, su šokantni”, navela je Bašelet.

Tim UN-a, koji uključuje 55 posmatrača u Ukrajini, rekao je da se većina smrtnih slučajeva dogodila upotrebom eksplozivnog oružja sa širokim područjem uticaja, kao što su projektili i vazdušni napadi.

Izvor:mina