Švedska premijerka tražiće široku podršku za članstvo u NATO

Švedska premijerka Magdalena Anderson tražiće široku podršku za aplikaciju za ulazak u NATO u ponedeljak. To je objavila nakon što je njena stranka odustala od svog dugogodišnjeg protivljenja članstvu poslije ruske invazije na Ukrajinu.

Ulazak u NATO je bio daleka perspektiva prije samo nekoliko mjeseci, ali je ruski napad na njenog susjeda podstakao i Švedsku i Finsku da preispitaju svoje bezbjednosne potrebe i potraže sigurnost u vojnom savezu od kojeg su stajali odvojeno tokom Hladnog rata.Rat u Ukrajini, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom, ali tokom kojeg su već ubijene hiljade i raseljeni milioni ljudi, razbio je dugogodišnju bezbjednosnu politiku i podstakao talas podrške javnosti za članstvo u NATO-u u obje zemlje.

Nakon internih debata tokom protekle sedmice među rukovodstvom Socijaldemokrata, najveće stranke na svim izborima u proteklom vijeku, Anderson je rekla da je ulazak u NATO "najbolja stvar za bezbjednost Švedske i švedskog naroda".

"Nesvrstanost nam je dobro poslužila, ali naš zaključak je da nam neće služiti ni u budućnosti“, rekla je premijerka.Pristalice pridruživanja alijansi će sada imati ogromnu većinu u švedskom Riksdagu, a veći dio opozicije je već za. Uslijediće i zvanična prijava švedske manjinske vlade za članstvo.

Izvor: Rtcg