Svijetu prijeti nestašica hrane za 10-12 mjeseci

Rastuća inflacija, ruska invazija u Ukrajini, napregnuti lanci snabdijevanja, nesigurnost u nabavci hrane širom svijeta, pandemija COVID-19 – bile su ključne teme na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Rizici za globalnu ekonomiju su brojni, što dovodi do sve sumornijeg pogleda na predstojeće mjesece za korporativne lidere, vladine zvaničnike i druge učesnike ovog skupa.Rat u Ukrajini dodatno je usporio globalni ekonomski oporavak od pandemije, kažu ekonomisti.

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva pokušala je da ove nedjelje ublaži strahovanja, rekavši da globalna recesija nije vjerovatna, ali "to ne znači da nije moguća".Georgieva je istakla da MMF očekuje privredni rast od 3,6 odsto za 2022. godinu, što je "dug put do globalne recesije".Ali, ona je priznala da će ovo biti "teška godina" i da je jedan od velikih problema porast cijena hrane, djelimično podstaknut ruskom invazijom na Ukrajinu."Briga oko dostupnosti hrane po razumnoj cijeni na globalnom nivou dostiže vrhunac," rekla je ona.

Rastuća kriza — posebno za zemlje u Africi, Bliskom istoku i Aziji koje se oslanjaju na pristupačnu pšenicu, ječam i suncokretovo ulje koje je Rusija blokirala u lukama velikog proizvođača Ukrajine — bila je ključna tema u Davosu. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države (SAD) optužile su Rusiju da koristi zalihe hrane kao oružje.

Izvor: Rtcg