Ukrajina zatražila od Njemačke da blokira Sjeverni tok 1

Generalni direktor kompanije GTS Operator Ukrajine, Sergej Makogon, saopštio je da je tražio od njemačke Vlade da isključi gasovod Sjeverni tok 1 i umjesto toga predložio snabdijevanje gasom preko ukrajinskog sistema za prenos gasa.

"Zajedno sa Naftogasom uputili smo apel njemačkom Ministarstvu ekonomije i njemačkom regulatoru vezan za obustavu Sjevernog toka 1", rekao je Makogon.

On je kazao da vidi da razlozi na osnovu kojih je Sjeverni tok 1 izuzetak, u ovom trenutku više ne odgovaraju stvarnosti, prenose Nezavisne novine.

"I zahtijevamo da njemačka Vlada preispita ove izuzetke i zapravo obustavi ili značajno ograniči isporuke gasa Evropi preko Sjevernog toka 1", rekao je Makogon za televiziju Ukrajina 24.

On je naveo da sada ima dovoljno slobodnih kapaciteta za transport gasa iz Rusije, uključujući i ukrajinski sistem, koji je, prema njegovim riječima, spreman da transportuje ruski gas evropskim potrošačima umjesto preko Sjevernog toka 1.

Makogon smatra da će isporuke ruskog gasa preko ukrajinskog sistema za prenos gasa moći da spasu taj sistem od uništenja tokom neprijateljstava.

Izvor:rtcg