Odluka Danske na referendumu za dobrobit Evrope

Čelnici Evropskog savjeta (ES) i Evropske komisije (EK) pozdravili su istorijski izbor Danske, čiji su građani na referedndumu velikom većinom glasali za ukidanje dosadašnjeg izuzimanja te zemlje iz bezbjednosne i odbrambene politike Evropske unije (EU) koji je bio na snazi 30 godina.

"Ovakva odluka je na dobrobit Evrope, a učiniće da građani i Danaske i EU budu bezbjedniji i sigurniji", poručio je predsjednik ES Šarl Mišel na Tviteru.Do referenudma u Danskoj o priključivanju zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambanoj politici došlo je nakon početka rata u Ukrajini.

Izlazne ankete procjenjuju da je između 67 i 69 odsto građana koji su glasali "za" prekid izuzeća zemlje iz zajedničke evropske odbrane, prenosi Tanjug. "Pozdravljam sanžnu poruku posvećenosti našoj zajedničkoj bezbjednosti koju su Danci poslali. Uverena sam da će i EU i Danaska imati dobrobiti od ove odluke", napisal je predsjednica EK Fon der Lajen na Tviteru.

Danska će svojim ulaskom u zajedničku bebjednosnu i odbrambenu politiku moći da učestvuje u zajedničkim vojnim operacijama EU i da sarađuje na razvoju i sticanju vojnih sposobnosti unutar Unije.