EU usvojila šesti paket sankcija

Savjet EU uveo je šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija usmjerenih na Rusiju i Bjelorusiju, u svjetlu kontinuiranog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine.

Sankcije obuhvataju zabranu uvoza ruske nafte, isključivanje iz SWIFT sistema tri ruske banke, zabranu emitovanja tri ruska medija, kao i sankcije protiv pojedinaca i dodatna ograničenja izvoza.Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je rekao da EU današnjim paketom povećava ograničenja sposobnosti Kremlja da finansira rat uvođenjem daljih ekonomskih sankcija.

"Zabranjujemo uvoz ruske nafte u EU i time smanjujemo ogroman izvor prihoda za Rusiju. Više ključnih ruskih banaka isključeno je iz međunarodnog platnog sistema SVIFT. Takođe sankcionišemo one koji su odgovorni za zločine u Buči i Mariupolju i zabranjujemo više aktera koji šire dezinformacije i aktivno doprinose ratnoj propagandi predsjednika Putina", naveo je Borelj.

Sankcije podrazumijevaju zabranu kupovine, uvoza ili transfera sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU. Postepeno ukidanje uvoza ruske nafte trajaće od 6 mjeseci za sirovu naftu do 8 mjeseci za ostale rafinisane naftne derivate.Privremeni izuzetak je predviđen za uvoz sirove nafte naftovodom u one zemlje članice EU koje zbog svoje geografske situacije imaju specifičnu zavisnost od ruskog snabdijevanja i nemaju održive alternativne opcije.Takođe, EU proširuje isključivanje iz SVIFT sistema na tri dodatne ruske kreditne institucije – najveću rusku banku Sberbank, Kreditnu banku iz Moskve i Rusku poljoprivrednu banku – i Bjelorusku banku za razvoj i rekonstrukciju.U okviru ograničenja EU će obustaviti emitovanje u EU još tri ruska medija: Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24 / Russia 24 i TV Center International.

Izvor: Rtcg