Bitka za centar Sjeverodonjecka, Kijev traži naoružanje

Sto jedanaesti je dan rata u Ukrajini. Žestoke borbe vode se u Sjeverodonjecku. Ruske snage potisnule ukrajinsku vojsku iz centra, porušeni svi mostovi koji vode ka gradu. Kijev apeluje na Zapad da pošalje teško naoružanje.

U ukrajinskom raketnom napadu na pijacu u Donjecku poginule su najmanje tri osobe, uključujući jedno dijete, a 18 ljudi je povrijeđeno, saopštio je štab teritorijalne odbrane proruskih snaga. Načelnik Luganske oblasti tvrdi da su u Sjeverodonjecku ruske jedinice raznijele sve mostove koji vode ka gradu.Sa druge strane, kaže da ipak postoji "neki pristup" gradu. Kako tvrdi, područje oko fabrike, gdje se sklonilo oko 500 civila, i dalje kontrolišu ukrajinske snage.Ove nedjelje najavljuje se i važna posjeta lidera Francuske, Njemačke i Italije Kijevu.

Nijedan od njih nije bio u Ukrajini od početka rata, a zapadni mediji navode da bi Emanuel Makron, Olaf Šolc i Mario Dragi sa Volodimirom Zelenskim trebalo da razgovaraju o obnovi zemlje i mogućem dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.Jelisejska palata još nije potvrdila dolazak Makrona u Kijev, uz napomenu da se razmatra više opcija. Obilazeći međunarodni sajam vojne opreme u Parizu, Makron je ocijenio da saradnja u oblasti odbrambene industrije u Evropskoj uniji mora da bude pojačana.

Izvor: Rtcg