U Francuskoj drugi krug parlamentarnih izbora

U Francuskoj će sjutra biti održan drugi krug parlamentarnih izbora koji su neizvjesni za centriste predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) jer se ne zna da li će vladajući savez osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu koji ima 577 poslanika, prenijeli su tamošnji mediji.

U prvom krugu održanom prošle nedjelje, Makronovi centristi u koaliciji Zajedno (Ensemble) i ljevičarska koalicija predvođena liderom radikalne ljevice Žan-Lika Melanšona (Jean-Luc Melenchona) osvojili su približno isti broj glasova, sa blagom prednošću za centriste.

Na trećem mjestu je bila ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen (Marine), a na četvrtom desničarski Republikanci.

Koaliciji Zajedno je potrebno najmanje 289 mesta za apsolutnu većinu, kao što je to bio slučaj na prošlim izborima 2017. godine kada su Makronovi centristi osvojili 350 mjesta.

Kako je prenijela televizija BFMTV, odnos snaga je sada nepovoljniji za predsjednički tabor.

Prema istraživanju agencije Elab (Elabe), Zajedno bi mogao da osvoji između 255 i 295 mjesta, a Melanšonova koalicija Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) između 150 i 200 poslaničkih mjesta što je veliki skok u odnosu na prethodne izbore.

Desnica bi mogla da dobije od 55 do 75 mjesta, odnosno mnogo manje nego prije pet godina dok bi ekstremna desnica mogla da osvoji između 30 i 50 poslaničkih mjesta.

I ostale ankete prenose neizvjesnost postizanja apsolutne većine za Makronovu koaliciju.

U slučaju da vladajuća koalicija osvoji relativnu većinu, to bi značilo da je dalje najbrojnija u parlamentu ali bi morala da sklapa saveze i dogovore za određene predloge zakona.

To ne bi bilo prvi put za Francusku, jer su 1988. godine, poslije ponovnog izbora socijalističkog predsjednika Fransoa Miterana (Francois Mitterand), socijalisti vladali bez apsolutne većine, sa 275 poslanika. Tadašnji premijeri su morali da u nekim slučajevima pregovaraju sa komunistima, centristima, ali i sa desnicom.

List Liberasion (Liberation) je nedavno pomenuo scenario kohabitacije za koju smatra da bi "bez sumnje bila najgora noćna mora za Makronove centriste". Takva mogućnost je ipak manje vjerovatna, jer se ne očekuje da će glasači izabrati 289 ili više poslanika iz redova ljevičarske koalicije.

Analitičari strahuju od malog odziva birača, dok ankete prognoziraju odziv od 44 do 47 odsto od 48 miliona glasača.

Prvi rezultati izlaznih anketa očekuju se po običaju ubrzo po zatvaranju birališta u 20.00.

Izvor:rtcg