Zelenski: U Donbasu je pakao; Šolc "u inspekciji" turbine za Sjeverni tok

Sto šezdeset prvi dan rata u Ukrajini. Ruske oružane snage nastavljaju ofanzivu u Ukrajini. Brod sa ukrajinskim kukuruzom usidrio se u Bosforu, prije nastavka puta ka Libanu čeka ga inspekcija tovara.

Volodimir Zelenski kaže da ruska vojska još ima prednost u teškom naoružanju i ljudstvu. Vrhovni sud Rusije proglasio je ukrajinski bataljon "Azov" terorističkom grupom.Na frontu – borbe u Lugansku i Donjecku. Eksplozije odjekuju na jugu u Nikolajevu i Hersonu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska uništila šest sistema HIMARS i da je u regionu Harkova poginulo oko 500 ukrajinskih vojnika.Kod obala Istanbula usidirio se trgovački brod, pod zastavom Sijera Leonea sa 26.000 tona kukuruza.

Inspekcija će u deset časova prije podne po lokalnom vremenu, uz prisustvo predstavnika Turske, Rusije, Ukrajine i UN, utvrditi da li brod prevozi isključivo namirnice, a potom će nastaviti ka Libanu.Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom redovnom video-obraćanju da uprkos zalihama raketa iz SAD, prednost u teškom oružju i ljudstvu je i dalje na strani ruske vojske.

"To se veoma osjeća u borbi, posebno u Donbasu. Tamo je sam pakao. Riječi to ne mogu opisati", istakao je Zelenski.

Ukrajinski bataljon Azov, Rusija je proglasila terorističkom grupom. Zarobljeni su mnogi pripadnici tog bataljona i protiv njih su pokrenuti krivični postupci.

Njemački kancelar Olaf Šolc treba da obiđe gasnu turbinu "Sjevernog toka 1", koja je vraćena sa remonta u Kanadi, na lokaciji "Simens Energije" u mjestu Milhajm na Ruru, saopštila je ta kompanija, dodajući da je spremna za dalji transport u Rusiju.

Moskva je odbacila tvrdnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da ruske snage koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu.

Izvor:rtcg