Na Tajms skveru od četvrtka zabranjeno nošenje oružja

Naoružanima će od četvrtka biti zabranjeno da šetaju Tajms skverom na Menhetnu, kao i na mnogim drugim javnim mjestima u državi i gradu Njujorku, objavile su u srijedu vlasti.Novi propis stupa na snagu 1. septembra.

To je odgovor Njujorka i drugih demokratskih država poput Kalifornije na, po njihovom mišljenju „skandaloznu“ odluku Vrhovnog suda SAD-a, većinski konzervativnog, koji je krajem juna potvrdio ustavno pravo na nošenje oružja.

Obavještenje „Times Square: Gun Free Zone“ (Tajms skver zona bez oružja) biće od četvrtka postavljeno na tom trgu u srcu Menhetna, poznatom po divovskim elektronskim reklamama koje svijetle dan i noć za 50 miliona posetilaca godišnje.Zabranjeno će biti i nošenje oružja u džepovima ili rancima. To se odnosi na „barove, knjižnice, škole, javne ustanove i bolnice“ u regiji, rekle su vlasti.U SAD-u raste kriminal u velegradovima i broj ubistava. U maju su se dogodila dva masovna ubistva – u Bafalu (10 ubijenih) i u školi u Teksasu (21 ubijen – od tog broja je 19 dece).

Izvor: Rtcg