Danas počinje Pariski mirovni forum

Pariski mirovni forum, koji će okupiti lidere brojnih međunarodnih organizacija i država počinje danas.Ovogodišnje, peto izdanje Foruma, pod nazivom Izlazak iz višestruke krize, posvećeno je najvećim izazovima današnjice, među kojima su pogoršanje klimatskih promjena, talasi pandemije korona virusa, produbljivanje nejednakosti i geopolitički sukobi sa globalnim posledicama.

U fokusu dvodnevnog skupa u Parizu biće i sprječavanje destruktivne polarizacije svijeta koja bi ugrozila kolektivne napore u suočavanju sa mnogim važnim izazovima za čovječanstvo.Od šefova država, na Forumu će govoriti predsjednik Francuske Emanuel Makron i predsjednici Argentine i Kolumbije, Alberto Fernandes i Gustavo Petro.

Govoriće i supruga kralja Jordana Ranija Al-Abdulah. Na Forumu je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.Među govornicima su i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija i finansijskih institucija, uključujući šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijasa Kormana, izvršnog direktora Svjetskog programa za hranu (WFP) Dejvida Bizlija.Na skupu će, između ostalih, govoriti i guverner Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB) Karlo Montičeli i generalni direktori Međunarodne organizacije rada i Uneska, Žilber Ungbo i Odre Azule.Pariski mirovni forum pokrenuo je Makron 2018. godine, na stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata, sa ciljem promovisanja multilateralizma.

Izvor: Rtcg