Pregovori EU o ograničenju cijene ruske nafte odgođeni

Sastanak predstavnika vlada Evropske unije (EU), zakazan za petak veče kako bi se raspravljalo o predlogu Grupe sedam (G7) o ograničavanju cijena ruske pomorske nafte, otkazan je, rekli su diplomate EU.

"Nije bilo dovoljno približavanja stavova", rekao je jedan diplomata.

Drugi je kazao da sastanka neće biti ni ovog vikenda, prenose Nezavisne novine.

U četvrtak su vlade Evropske unije bile podijeljene oko nivoa na kojem bi trebalo ograničiti ruske cijene nafte kako bi se ograničila sposobnost Moskve da plati za svoju specijalni vojnu akciju na tlu Ukrajine bez izazivanja globalnog šoka u snabdijevanju naftom.

Ideja ograničenja je zabraniti brodarskim, osiguravajućim i reosiguravajućim kompanijama da rukuju teretom ruske sirove nafte širom svijeta, osim ako se ne prodaje za cijenu nižu od cijene koju je odredila G7 i njeni saveznici.

Budući da su ključne svjetske brodarske i osiguravajuće kompanije sa sjedištem u zemljama G7, ograničenje cijena bi Moskvi jako otežalo prodaju svoje nafte - njene najveće izvozne stavke koja čini oko deset odsto svjetske ponude - po višoj cijeni.

Poljska, Estonija i Litvanija su se zalagale za mnogo nižu gornju granicu od 65-70 USD po barelu koju je predložio G7, dok su Grčka, Kipar i Malta lobirale za višu gornju granicu ili neki oblik kompenzacije za očekivani gubitak poslovanja za njihove velike pomorske sektore.

Izvor:rtcg