Ukrajinci zakoračili u zimu uz restrikcije struje i grijanja

Ukrajinci su zakoračili u tešku zimu, uz restrikcije struje i grijanja. Ukrajinski premijer Denis Šmigal kaže da je deficit kapaciteta u energetskom sistemu Ukrajine 20 odsto. Belgija, Francuska i Njemačka najavile nove pakete vojne pomoći Kijevu.

Restrikcije struje i dalje su na snazi širom Ukrajini. Više od hiljadu stručnjaka svakodnevno radi na popravci ukrajinskog elektroenergetskog sistema, ali i dalje postoji deficit od 20 odsto, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigal. U Kijevu je pao snijeg, temperatura je oko nula Celzijuskovih stepeni, a milioni ljudi u ukrajinskoj prijestonici i okolini suočeni su sa restrikcijama u snabdijevanju strujom i grijanjem, saopštio je ukrajinski operater "Ukrenergo". Nastavlja se pomoć Kijevu. Belgija, Francuska i Njemačka najavile su novu pomoć Ukrajini, dok je britansko ministarstvo odbrane potvrdilo da su Kijevu isporučene visokoprecizne rakete. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da isporuka oružja Njemačke Ukrajini spasava živote Ukrajinaca, ističući da vojna pomoć Kijevu znači jačanje njene pozicije za pregovaračkim stolom.

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je da Rusija neće izvoziti naftu zemljama koje ograniče njenu cijnu.Vatikan je ponudio da organizuje pregovore između Kijeva i Moskve na svojoj teritoriji, ali da "još nije dobijen konkretan odgovor", izjavio je šef spoljnopolitičkog odjeljenja Katoličke crkve nadbiskup Pol Ričard Galaher.

Izvor: Rtcg